Etupiha | Juuriston väkeä | Maistiaisia | Pihapuhetta | Kuun vaikutus | Valkosipuli | Rimmruu suosittelee | Yhteydenotto

Talvivalkosipuli

Etelä-Pohjanmaalla, aakean laakean lakeuden keskellä kasvavat valloittavat valkosipulit; elinvoimaisina, terveyttä pursuavina ja veden kielelle nostattavina. Talvivalkosipulien taika on niiden viljelytavassa, luonnonmukaisessa valkosipulitarhan hoidossa.

Me uskomme, että kaikki kasvit ja etenkin valkosipuli ovat parhaimmillaan sellaisina kuin Luontoäiti on ne tarkoittanut, puhtaina haitallisista kemikaaleista, kasvin"suojelu"aineista ja tuholaismyrkyistä. Uskomme, että kun kasvit saavat tarvitsemansa rakennusaineet maasta luonnollisella tavalla, ne suojelevat itse itseään ja kasvavat vahvoina ja terveinä.

Valkosipulit saavat voimansa puhtaasta, rakkaudella hoidetusta maasta, kompostista, nokkoskäytteestä, paksusta ruohokatteesta ja Mato Mahtavan ja maaperoisten pyyteettömän työn tuloksista. Oman panoksensa valkosipulin viljelyyn antaa myös puutarhaponi, joka tuottaa lantaa komposteihin.

Laajeneva valkosipulitarha sijaitsee pienessä pohjalaisessa pitäjässä joen varrella, isoisoisän aikanaan viljelemillä mailla. Suvun vanhat pellot ovat levänneet parikymmentä vuotta ja ovat valmiita ottamaan vastaan uuden haasteen valkosipulirivien levittäytyessä yhä laajemmalle vastaistutettujen kasvikiltojen sekaan. Vanha jyrsin saa levätä liiterissä ja mielissämme näemme matojen olevan kiitollisia vanhanaikaisista työvälineistä; kuokasta ja talikosta.

Verrattomien valkosipulien maine on kiirinyt ympäri Suomen, ja koska haluamme, että kotimaisen valkosipulin ja etenkin talvivalkosipulin sanoma leviää entistä laajemmalle ja yhä useamman kotipuutarhurin korviin, kokosimme yksiin kansiin kokemuksemme yli 20 vuoden ajalta. Yhtäkään salaista niksiä tai konstia ei ole jätetty kertomatta ja pimitetty itselle.

Tanen opas talvivalkosipulin kasvatukseen - kirjaan on tiivistetty kolmen ihmisen yli 20 vuoden kokemus talvivalkosipulin kasvatuksesta eri puolella Suomea. Kirja sisältää hyväksi havaittuja menetelmiä onnistuneen sadon saamiseksi, sillä vaikka työ tekijäänsä neuvoo, kaikki yhteistä hyvää edistävä tieto on tarkoitettu jaettavaksi.
Reseptejä ja kasvatusohjeita ryydittävät humoristiset, faktaa ja fiktiota sekoittavat tarinat, jotka kuljettavat lukijan historian alkuhämäristä nykyajan kotipuutarhurin porteille, mahtimukulan matkaan. Aiemmasta Puutarhaponi Rimmruu - kirjasta tutut hahmot saavat seurakseen muun muassa Allium Sallin ja Taimin.

Toivotamme kaikki valkosipulin ystävät tervemenneiksi suuren valkoisen äärelle!

Tanen opas talvivalkosipulin kasvatukseen
Sivumäärä 112
Pehmeäkantinen, koko A5
Nelivärikuvitus


Puutarhaponi Rimmruu © 2016